Як зареєструвати клієнтські оплати чеком
Способи реєстрації та налаштування оплат

Є два способи обробки платежів, оплачених чеками. Odoo підтримує обидва підходи, щоб ви могли використовувати той, який краще відповідає вашим звичкам.


  1. Незараховані кошти: як тільки ви отримаєте чек, ви зараховуєте платіж чеком на рахунок-фактуру. (використовуючи журнал Чек та розміщуючи на рахунку незараховані кошти). Після того, як чек надійде на ваш банківський рахунок, перемістіть гроші з незарахованих коштів на свій банківський рахунок.

  1. Одноразовий запис журналу: після того, як ви отримаєте чек, ви заносите платіж у ваш банк, сплачуючи чеком, не проходячи через незараховані кошти. Щойно ви обробляєте виписку з банку, ви виконуєте узгодження за допомогою банківського каналу та чекового платежу, не створюючи спеціального журнального запису.

Ми рекомендуємо перший підхід, оскільки він є більш точним (баланс вашого банківського рахунку точний, беручи до уваги чеки, які ще не були нараховані). Обидва підходи потребують однакових зусиль.


Навіть якщо перший спосіб є більш прозорим, Odoo підтримує другий підхід, тому що ним  користуються деякі бухгалтери.

Примітка
Можливо, ви подивитеся на функцію депозитного квитка, якщо ви внесете кілька групових перевірок на свої банківські рахунки.

Варіант 1: не закладені кошти

Налаштування

  • Створіть чеки журналу

  • Встановіть Незараховані чеки як дебет рахункового/дебетового рахунку

  • Встановіть банківський рахунок, пов'язаний із цим журналом, як Дозволити узгодження

Від перевірки платежів до банківських виписок

Перший спосіб обробляти чеки - це створити чековий журнал. Таким чином, чек стає способом оплати сам по собі, і ви будете записувати дві транзакції.


Отримавши перевірку клієнта, перейдіть до відповідного рахунку-фактури та натисніть Зареєструвати платіж. Заповніть інформацію про платіж:


  • Спосіб оплати: перевірте журнал (який ви налаштовували за допомогою дебетових і кредитних дебіторських рахунків як незараховані кошти)

  • Призначення: напишіть номер чеку

Odoo CMS - a big picture

Ця операція зробить наступний запис журналу:

 

РозрахунокУзгодження випискиДебетКредит
Розрахунок з дебіторами100.00

Незареєстровані кошти  

100.00

Рахунок-фактура відмічається як сплачений, як тільки ви записуєте чек.


Потім, як тільки ви отримаєте банківські виписки, ви узгоджуєте це твердження за допомогою чеків, які знаходяться в незарахованих коштах.

 

Розрахунок

Узгодження виписки

Дебет

Кредит

Незареєстровані кошти  

Х100.00
Банк100.00

Якщо ви використовуєте цей підхід для керування отриманими чеками, ви отримуєте перелік чеків, які не були зараховані в на рахунок Незарахованих коштів (доступні, наприклад, з головної бухгалтерської книги).

Примітка
Обидва методи дадуть ті самі дані у вашому обліку в кінці процесу. Але якщо у вас є чеки, які не були виплачені готівкою, це є чистіше, оскільки на цих банківських рахунках ще не повідомлялося про ці чеки.

Варіант 2: одноразовий запис журналу

Налаштування

Ці налаштування неможливі, якщо ви плануєте керувати вашими чеками за допомогою цього методу.

Від чекових платежів до банківських виписок

Отримавши перевірку клієнта, перейдіть до відповідного рахунку-фактури та натисніть Зареєструвати платіж. Заповніть інформацію про платіж:


  • Спосіб оплати: банк, який буде використовуватися для депозиту

  • Призначення: напишіть номер чеку

Odoo CMS - a big picture

Рахунок-фактура відмічається як сплачений, як тільки ви записуєте чек.


Після того, як ви отримаєте банківські виписки, ви зробите узгодження виписки та цим фактичним платежем. (технічно: вкажіть цей платіж і пов'яжіть його з рядком виписки)


За допомогою цього підходу ви отримаєте наступний запис журналу у ваших книгах:

 

Розрахунок

Узгодження виписки

Дебет

Кредит

Розрахунок з дебіторами  

Х100.00
Банк

100.00

Примітка
Ви також можете зареєструвати платіж безпосередньо, не переходячи до рахунку-фактури клієнта, скориставшись меню Продажі ‣ Платежі. Цей метод може бути більш зручним, якщо у вас багато чеків для групового запису, але вам доведеться узгодити записи пізніше (відповідні платежі з рахунками-фактурами).

Якщо ви використовуєте цей підхід для керування отриманими чеками, ви можете використовувати Звіт узгодження банківської виписки, щоби перевірити, які банки отримали чи сплатили чеки. (цей звіт доступний у розділі Додатково на інформаційній панелі бухобліку на відповідному банківському рахунку).

Odoo CMS - a big picture
Увійти залишити коментар
Як зареєструвати оплати кредитною карткою в рахунках-фактури?
Від платежів кредитної картки до банківських виписок